0-02-05-5f4d2608a7685f8381270b72c31448ae64071b6d06995190cd54531e21b6c62b_859af8eedc1fe1eb
0

Искаме оставката на проф. Петко Салчев като управител на Националната здравно-осигурителна каса заради отказ да изпълни бюджета от 2 млн. лв. за „безплатни зъбни протези“. Ощетени са българските пациенти и затова настояваме за спешна среща с НЗОК, за да намерим начин законът да бъде изпълнен.

Това каза днес Стоян Котев, заместник-председател на Българската асоциация на зъботехниците на пресконференция в БТА.

Той беше категоричен, че проблем между зъботехниците и стоматолозите няма и решението на казуса не зависи от договорка между тях, както твърдят от Касата. Ако с разбирателството между две съсловия може да се променят законите на НС и да се харчи бюджета на НЗОК, тогава какъв е смисълът от тези институции, попита Котев.

През септември 2021 г. Народното събрание заложи в актуализацията на бюджета на НЗОК 2 млн. лв., с които да бъдат подкрепени пациентите с нужда от зъбна протеза. Нито лев от тази сума не е усвоен до момента, като сумата стои неусвоена в резерва на Здравната каса. Бездействието й е значим социален казус, който касае основно най-слабо защитената социална група – българските пенсионери, заяви председателят на БАЗ Иван Бурджев.

Весислав Цветанов, член на УС на БАЗ посочи, че поведението на НЗОК представлява саботаж чрез бездействие и лъжа. Той разказа, че през последните 4 месеца от асоциацията са изпратили множество писма с предложения за решаване на проблема, на които НЗОК е отговаряла със закъснение, с цел да изтече годината и средствата да не бъдат усвоени.

Считаме че бездействието на касата е умишлено и заради липсата на активност за въвеждане на медицински документ „назначение“, който е предвиден в закона и който въпреки съгласието на БАЗ и НЗОК още през 2020 г., все още липсва в приложенията към Националния рамков договор, добави Георги Дулев, председател на РК София.

Юристът Недко Радев от правна кантора Евролекс България подчерта, че след обстоен анализ на българското и европейското законодателство юристите са открили редица нарушения. Налице е законодателна воля, изразена в Закона за бюджета на НЗОК от 2021 г. изделието „тотална зъбна протеза“ да се заплаща от касата и няма законодателна пречка за това. Законът допуска изписването на зъбни протези да става с решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Георги Радулов описа ситуацията с поговорката „царят дава, пъдарят не дава“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *